Pakowanie dań gotowych i convenience food w MAP i opakowanie "skin"

Rynek dań gotowych i tzw. żywności wygodnej, czyli convenience food rośnie chyba najszybciej ze wszystkich branż produkcji spożywczej, a i tak obroty w tej dziedzinie są w Polsce znacząco niższe niż w innych krajach Europy.

dania gotowe pakowane na Sealpacach

To wskazuje jednak właśnie na potencjał rozwojowy tej dziedziny produkcji. Do wzięcia jest dużo, ale i poprzeczka wymagań konsumenta jest ustawiona wysoko:
ico9danie ma być smakowo tradycyjne – jak z domowej kuchni
ico9szybkie do przygotowania – najlepiej od razu w opakowaniu, w którym zostało kupione
ico9opakowanie musi wyglądać apetycznie i zapraszająco
ico9być zgodne z smakowymi i dietetycznymi trendami rynkowymi

O ile wypracowanie dobrych receptur, pozyskanie jakościowych surowców oraz dobór właściwej technologii produkcji to zadanie producenta convenience food, to zadaniem producenta maszyn pakujących jest dostarczyć technologie pakowania i urządzenia, które sprostają wyśrubowanym wymaganiom konsumenckim.

W tym akurat segmencie produkcji żywności wizualny aspekt opakowania jest absolutnie kluczowy: to on daje „przedsmak” dania, to opakowanie „opowiada” o smaku zawartości.

Sealpac ma tu do zaproponowania wiele przydatnych rozwiązań pakowania w MAP, tak na maszyny rolowe ikona-rolowa jak i na traysealery ikona-traysealer

dania gotowe pakowane na Sealpacach

dania gotowe pakowane na Sealpacach
Kanapki – maximum świeżości plus łatwość otwierania. Pojemnik formowany przy zastosowaniu techniki Rapid Air Forming jest pod każdym względem optymalny, a system wewnętrznego cięcia zapewnia najwyższą estetykę opakowania.

Opakowania dzielone, wielokomorowe – górna folia jest zgrzana po całym obwodzie i na wszystkich podziałach. Dzięki temu zawartości poszczególnych komór nie mieszają się ze sobą.

Wielopaki DayByDay – najczęściej dwu- lub czteropaki to pojemniki dzielone, ale już w trakcie produkcji sperforowane wstępnie na liniach podziału, dla ułatwienia późniejszego odrywania. Odrywanie jednego pojemniczka z wielopaka nie narusza szczelności pozostałych. Tego typu opakowanie używane jest do pakowania porcji „na raz”.

Puzzleplate® – idealne rozwiazanie dla pakowania zestawów dań gotowych, ale również dla zestawów sałatek czy dipów. Folia zgrzana jest osobno z każdym pojemniczkiem, MAP dba o świeżość i zachowanie indywidualnych aromatów.

SkirtAll® – dla uzyskania tego old schoolowo wyglądającego opakowania potrzeba prawdziwie nowoczesnych traysealerów. Efektem jest słoiczek jak z babcinej spiżarni, ale ze zmodyfikowaną atmosferą, hermetyczny, trwały i nielimitowany w designie.

Opakowanie flex/flex – próżniowe opakowanie termoformowane z dwu miękkich folii – powszechnie stosowany standard, tak dla pojedynczych produktów, jak i dużych hurtowych porcji (dla cateringu, hoteli, stołówek, itp.)

Nowoczesne technologie pakowania pozwalają przedłużyć przydatność wstępnie przygotowanych wyrobów garmażeryjnych bez utraty jakości. Innowacje, takie jak folie wyposażone w wentyle przeznaczone do gotowania na parze, przynoszą rozwiązania pozwalające znacząco zaoszczędzić czas – tak cenny przy dzisiejszym rytmie życia. Wykorzystanie w produkcji zaawansowanego technologicznie sprzętu i profesjonalnych materiałów, takich jak folie barierowe o wysokim stopniu przejrzystości, daje możliwość niezwykle atrakcyjnej prezentacji produktu w handlu detalicznym. Nowoczesne metody pakowania próżniowego lub obkurczania zapewniają idealne przyleganie folii do produktu niczym druga skóra. Natomiast dzięki bezpiecznemu i pewnemu podtrzymaniu żywności w opakowaniu produkty można prezentować w pozycji pionowej – dla ich maksymylnego wyróżnienia na półce sklepowej.

dania gotowe na Sealpacu

dania gotowe pakowane na SealpacuOpakowania z wentylami: szybkie i proste gotowanie na parze żywności gotowej: firma SEALPAC oferuje cały wachlarz opakowań wyposażonych w specjalne wentyle, takich jak MicVac® czy DreamSteam®, przeznaczonych do użytku przy określonym ciśnieniu i metodach obróbki termicznej w kuchenkach mikrofalowych. Takie przyrządzenie posiłków chroni przed utratą cennych wartości odżywczych i smakowych żywności.

Dania wieloskładnikowe: pakowane są w osobne, niezależnie zgrzane przegródki danego pojemnika: np. mieszanki na woka zawierające marynowane mięso, warzywa i ryż, pakowane na jednej tacce przy zachowaniu smaku i wartości każdego ze składników oddzielnie. Dodatkowa zaleta: pakowanie w ramach jednego cyklu MAP.

Sous-vide – gotowanie produktów zapakowanych próżniowo w miękką folię odporną na wysokie temperatury. Dzięki podciśnieniu w opakowaniu i powolnemu gotowaniu w temp. 60-90°C produkty zachowują swój aromat, soczystość i wartości odżywcze, świetnie wchłaniają przyprawy. Metoda ta idealnie sprawdza się w restauracjach i cateringu, pozwala optymalizować koszty i czas pracy personelu.

Przekąski na szybko: przekąski na lunch lub na drogę, pakowane w MAP na tackach lub w folię, takie jak hamburgery czy kiełbaski curry, dają się łatwo układać i gwarantują apetyczny wygląd.

Grillowane warzywa do błyskawicznego przyrządzenia na kuchence lub w piekarniku: pyszne grillowane produkty, takie jak przyprawione warzywa, gotowe do spożycia w mgnieniu oka. Wystarczy zdjąć folię górną i podgrzać produkt bezpośrednio w tacce aluminiowej.

Wyroby mączne: świeży makaron zawsze pod ręką – wyroby mączne pakowane na tackach w MAP lub w opakowaniach termoformowanych mają znacząco dłuższy okres przydatności do spożycia. Dla zapewnienia wygodnego przyrządzenia opracowano ekonomiczne rozwiązania wykorzystujące folie wyposażone w specjalne wentyle umożliwiające gotowanie na parze >> MicVac® i DreamSteam®

Pakowanie pizzy: niezależnie od wybranej metody pakowania – zgrzewania na tacce czy też obkurczania na podkładzie kartonowym docinanym do krawędzi produktu – maszyny SEALPAC umożliwiają stabilne zapakowanie produktów i pozwalają oszczędzić na powszechnie stosowanych rękawach kartonowych, czyli zmniejszyć zużycia materiałów opakowaniowych.

Zupy i sosy: mniejsze ryzyko rozlania płynu – do skutecznego i bezpiecznego pakowania produktów w postaci płynnej wykorzystuje się kubeczki z pokrywką lub bez oraz MAP. Dzięki innowacyjnemu systemowi podawania produktów ryzyko ich rozlania się na transporterze jest minimalne.

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU Z NASZYMI SPECJALISTAMI!

MASZYNY 

tel.: 601 321 163       537 721 960       601 150 997

OPAKOWANIA

tel.: 662 787 120    531 463 489      531 980 829

SERWIS  

tel.: 531 464 264       531 463 475

     tel.: 22 742 01 40 (całodobowo)