POWERHEATER
Od emulsji do mięsnych kawałków
Technologia zastosowana w urządzeniu PowerHeater™ duńskiej firmy Source Technology pozwala na wytworzenie z emulsji białkowych wyrobów o strukturze pieczonego mięsa.
Są one idealne do wykorzystania w produkcji dań gotowych, kanapek, zup w puszkach i mrożonych, lasagne, przekąsek, pizzy, chili con carne, kebabów, taco, itp. oraz w produkcji dań wegetariańskich.
Wytworzone tą technologią kawałki mają teksturę mięsa, mogą mieć podwyższoną zawartość białka, zawierają mniej węglowodanów jako składnika wiążącego, pozwalają zagospodarować surowiec pozostający po innych rodzajach produkcji.
Proces technologiczny składa się z wymieszania w zasobnikach buforowych surowców (mielonego mięsa, emulsji białkowej, skrobi, soi, suchych dodatków) z wodą i emulgatorami, podgrzania ich w piecu PowerHeater™ do ok 80°C, a następnie schłodzeniu i pocięciu na założonej wielkości kawałki. Potem następuje ich dalsza obróbka, już poza systemem PowerHeater™ – jak suszenie, mrożenie, sterylizacja, pakowanie, itp.
Proces ten został opatentowany przez SOURCE Technology; jest w tym sensie unikalny na rynku.
W technologii tej stosowane są dwa modele maszyn: PH 100 o wydajności 75-300 kg/h oraz PH100-5 o wydajności 375-1500 kg/h.
Zastosowań tak wytworzonych kawałków o teksturze pieczonego mięsa jest wiele – tak w produkcji żywności dla ludzi jak i dla zwierząt.
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU Z NASZYMI SPECJALISTAMI!
MASZYNY
tel.: 601 321 163 ❖ 537 721 960 ❖ 601 150 997
OPAKOWANIA
tel.: 662 787 120 ❖ 531 463 489 ❖ 531 980 829
SERWIS
tel.: 531 464 264 ❖ 531 463 475
tel.: 22 742 01 40 (całodobowo)