Absorbery żelowe i celulozowe

drifreshAbsorbery celulozowe 

– w 100% naturalne podkładki absorpcyjne, w kilku stopniach chłonności, trzech standardowych rozmiarach, opcjonlanie w rozmiarach indywidualnych.

Absorbery żelowe 

– superchłonne absorbery z zamkniętymi wszystkimi krawędziami

Absorbery SIRANE: 

checkbox absorbery superchłonne – bez zastosowania substancji żelującej
checkbox absorbery z dodatkowymi funkcjonalnościmi, jak np. pochłaniania etylenu, kontrolowanego uwalniania tlenu dla zachowania barwy mięsa, i inne

Absorbery celulozowe
Absorbery celulozowe standardowe oraz z wkładką emitującą dodatkowe ilości CO2
Podkładki absorpcyjne z wielowarstwowej celulozy to najbardziej neutralny materiał do wychwytywania wycieku z produktu zapakowanego na tacce lub w pojemniku MAP.
W zależności od ilości warstw i technologii ich produkcji otrzymuje się absorbery o różnych stopniach chłonności. Standardowo jest to od 1700 cm³/m².
Typowe wymiary podkładek to 80x120 mm, 100x140 oraz 120x160 mm. Mogą one być jedno- lub dwustronnie laminowane.

Absorbery celulozowe z dodatkową emisją CO2
W miarę upływu czasu przechowywania zmniejsza się w opakowaniu MAP zawartość CO2 na skutek wchłaniania go przez produkt oraz wchodzenia w reakcję z wilgocią i płynami (osoczem, wyciekiem z produktu). Jak wiadomo dwutlenek węgla ma działanie bakteriostatyczne, więc obniżenie jego zawartości wewnątrz opakowania ułatwia bakteriom znajdującym się w produkcie namnażanie się, czyli produkt ulega zepsuciu.
Dodatkowe uwalnianie CO2 przeciwdziała tym zjawiskom. Dzięki utrzymywaniu zadanego na początku stałego poziomu zawartości CO2 w opakowaniu przedłużona zostaje świeżość produktu.
Są to przy tym dość znaczące efekty: wg badań przeprowadzonych przez kilka ośrodków naukowo-badawczych w zakresie skuteczności dodatkowej emisji CO2 w pakowaniu mięsa i ryb, osiągnięte zostało wydłużenie przydatności do spożycia z 7 dni do 10, gdyż namnażanie się bakterii zostało zredukowane w tym czasie o 50%.

Absorbery żelowe
Bardzo chłonne rodzaje absorberów (od 2500 do 4000 cm³/m²) zawierające specjalne substancje chemiczne wiążące osocze i wodę. Ze względu na zalecenia European Food Safety Authority o szczelnym zamykaniu absorberów dla zapobiegnięcia jakiegokolwiek kontaktu zapakowanego produktu z tego rodzaju chemicznymi substancjami żelującymi, oferowane przez nas absorbery mają szczelnie zgrzane wszystkie cztery krawędzie.

drifreshAbsorbery brytyjskiej firmy SIRANE

Materiały absorpcyjne brytyjskiej firmy SIRANE Group to innowacyjne i zróżnicowane pod względem zastosowań pochłaniacze wilgoci, osocza, zapachów czy etylenu produkowanego przez owoce i warzywa. I co najważniejsze – w 100% spełniające wszelkie normy bezpieczeństwa w kontakcie z żywnością.

Absorbery dla mięsa i drobiu
Dri-Fresh® to wkład absorpcyjny połączony bezklejowo z folią polimerową.

Chłonność: od 800 do 25.000 cm³/m². Standardowe stopnie chłonności to 800, 1700, 2500, 3000, 4000, 5000, 8000, 10.000 oraz 15.000cm³.

Standardowe kolory to biały, czarny, czerwony, zielony i kremowy. Inne kolory – na zamówienie.
Dostępne w dowolnym formacie i rozmiarze, również na rolkach z perforacją do odrywania.

Dri-Fresh® Fresh-Hold™ OA to wkład absorpcyjny z funkcją pochłaniania zapachu – przeznaczony głównie do opakowań MAP, skin i próżniowych. Niweluje on charakterystyczny zapach wydobywający się z otwieranego opakowania ze zmodyfikowaną atmosferą, który przez konsumenta może być odbierany jako “nieświeży”.

Dri-Fresh® Resolve® to najnowocześniejsze rozwiązanie dotyczące pochłaniania osocza z zachowaniem 100% biodegradowalności i jednocześnie utrzymaniem kolorytu i połysku mięsa zapakowanego w MAP lub próżniowo. Wykonane z materiału celulozowego (pozyskiwanego wg zasad FCS, certyfikowanego wg zasad RAPRA, całkowicie biodegradowalnego w ciągu 60 dni) – dzięki swej mikroporowej strukturze pozwalają zachować naturalny koloryt mięsa w opakowaniu MAP.
Dri-Fresh® In-Flex™ to wkład absorpcyjny wykonany z wielowarstwowej celulozy, bezklejowy, w 90% biodegradowalny.

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU Z NASZYMI SPECJALISTAMI!

Jesteśmy zawsze do waszej dyspozycji

Napiszcie do nas:

premac@premac.pl

MASZYNY 

tel.: 601 321 163       537 721 960       601 150 997

OPAKOWANIA

tel.: 662 787 120    531 463 489      531 980 829

SERWIS  

tel.: 531 464 264       531 463 475

     tel.: 22 742 01 40 (całodobowo)