Zastosowanie maszyn SEALPAC w pakowaniu wędlin i wyrobów mięsnych
Pakowanie plastrowanych wędlin i innych wyrobów mięsnych w zmodyfikowaną atmosferę to obecnie standard. Sprostanie jednak wszystkim wymogom – przedłużenia świeżości, apetycznego wyglądu, dostosowania technik pakowania pod kątem potrzeb poszczególnych grup docelowych odbiorców, optymalizacji kosztów pakowania i zużycia materiałów przez producenta, wygody logistycznej i preferencji handlu, wygody konsumenta, itd – to długa lista, której tylko tak renomowani producenci jak SEALPAC, od dziesiątków lat rozwijający swą technologię w oparciu o realne potrzeby wszystkich grup odbiorców – są w stanie sprostać.
Wszystkie te technologie rozwijane są w ścisłej współpracy z wiodącymi producentami folii i pojemników – w końcu M.A.P. to efekt współdziałania maszyny, materiałów opakowaniowych i gazów ochronnych, właściwie dobranych do produktu i założonego celu pakowania.
W zakresie pakowania wędlin i wyrobów mięsnych SEALPAC ma do zaoferowania bardzo wiele koncepcji i technologii – stosowanych tak na traysealerach jak i maszynach rolowych
.
Pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze M.A.P.:
♦ Pakowanie porcji plastrowanych wędlin – w tym również mini-porcje dla gospodarstw 1-osobowych lub niewielkie porcje drogich gatunków wędlin
♦ Standardowy, najpowszechniejszy typ opakowania plastrowanej wędliny, w wersji termoformowanej lub na zamkniętej folią tacce, z ułatwieniem otwierania i możliwością ponownego zamykania
♦ Opakowanie w formacie przeznaczonym dla większych odbiorców – hurtowni, hoteli i gastronomii, np. w wymiarach gastro i 1/2-gastro
♦Wielopaki (najczęściej cztero-paki) na małe porcje konsumenckie np. kilku rodzajów sałatek mięsno-warzywnych, czy mięsa w różnych wersjach smakowych. Za tym pozornie prostym opakowaniem kryje się zaawansowana technologia: pojemnik jest podzielony na kilka komór, które to komory już w trakcie produkcji pojemnika zostały poddane wstępnej perforacji. Górna folia jest zgrzana z każdą komorą osobno i wycięta cięciem wewnętrznym (insideCut) na kształt każdego pojemnika osobno. Dzięki temu łatwo oderwać pojedynczy pojemniczek od wielopaka nie niszcząc szczelności pozostałych.
♦ Pakowanie wyrobów mięsnych zawierających galaretę, typu salceson, czyli produktów wymagających specjalnego sposobu zadania do pojemnika, mocniejszych pojemników i odpowiednio skonfigurowanego procesu próżnia/gaz, aby nie zniszczyć konsystencji produktu
♦ SealCup® – to idealna forma zapakowania w MAP produktów pastowatych (typu pasztety do rozsmarowania). Połączenie hermetycznego opakowania z możliwością ponownego zamykania (dzięki przykrywce) to idealny sposób zapakowania tego typu produktów.
♦ Bestfresh – opakowania o nietypowych kształtach – dla najbardziej wymagających. Dzięki swojemu wysmakowanemu designowi opakowania te wyróżniają się na tle innych na półce, łącząc w sobie wszelkie cechy MAP-u z najwyższą estetyką formy i nadruku.
W przeciwieństwie do opakowań MAP, gdzie powietrze jest zastąpione kontrolowaną, ochronną atmosferą, opakowanie próżniowe (w wersji skin, termokurczu lub dwu miękkich folii – flex-flex) opiera się na całkowitym braku powietrza w opakowaniu oraz wysoko-barierowej folii:
Pakowanie w próżni:
Trayskin® – opakowanie skin, szczelnie mocujące wędlinę w tacce wysoko-przezroczystą barierową folia dającą efekt „drugiej skóry”. Otwieranie takiego opakowania jest ułatwione poprzez specjalną geometrię zgrzewu
ThermoSkin® – opakowanie skin uzyskiwane na maszynach rolowych.
ShrinkStyle – opakowanie próżniowe wykorzystujące próżnię i w pełni zautomatyzowany proces termokurczu
Opakowania termoformowane z dwu folii miękkich – dla zapewnienia najlepszej estetyki tych opakowań SEALPAC oferuje tu kilka wariantów: od standardowego (prostokątnego), poprzez folię uformowaną w sposób dopasowujący się do ukośnej krawędzi produktu – przez co unika się marszczeń na krawędziach produktu, aż do wycinania owalnego, dopasowujacego kształt opakowania do kształtu produktu.
Z kolei opakowanie składane typu „portfel” nawiązuje stylem do opakowań, w jakie zawija się wędlinę krojoną na miejscu w sklepie. Wiedząc, że to „oczy kupują” nie można nie doceniać tych pozornie drobnych szczegółów, ale często decydujących o wyborze przez konsumenta tego a nie innego produktu.
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU Z NASZYMI SPECJALISTAMI!
MASZYNY
tel.: 601 321 163 ❖ 537 721 960 ❖ 601 150 997
882 052 159 ❖ 609 237 609
OPAKOWANIA
tel.: 662 787 120 ❖ 531 463 489 ❖ 531 980 829
SERWIS
tel.: 531 464 264 ❖ 531 463 475
tel.: 22 742 01 40 (całodobowo)