Automatyczne przemysłowe szaszłykarki EMSENS
Francuska firma EMSENS specjalizująca się w produkcji szaszłykarek ma w swoim programie dwie grupy maszyn: do produkcji szaszłyków równo przyciętych kostek mięsa oraz do tradycyjnych w formie szaszłyków.
Zasada pracy szaszłykarek z pierwszej grupy (modele ESA, ELB01, EAB01,EABK, EAB2K) polega na tym, że do form/skrzynek wkłada się produkty warstwami, maszyna przecina je wzdłuż i w poprzek (w modelu ESA dzieje się to manualnie specjalnym nożem) i automatycznie nadziewa pokrojone porcje na patyczki.
Natomiast w drugiej grupie – TRADITION – celem jest uzyskanie końcowego efektu identycznego z szaszłykiem zrobionym metodą domową. Z racji innej zasady zadawania produktu, nie ma tutaj żadnych ograniczeń co do składu szaszłyka: może tam być mięso, kiełbaski, krewetki, warzywa, kukurydza na kolbie.
ESA01
Półautomatyczna maszyna do produkcji szaszłyków z równych prostokątnych lub kwadratowych kostek mięsa (ryby, drobiu). Produkty wkładane są warstwami do formy (skrzynki), cięte ręcznie specjalnym nożem (dostarczanym z maszyną) po czym automatycznie nadziewane są na patyczki.
Wydajność: ok. 40 kg/godz. na osobę obsługującą jedną formę i jeden zestaw nadziewający na patyczki. 2-3 osoby mogą wyprodukować ok 200 kg/godz szaszłyków różnych rodzajów. Standardowe wersje:
- szaszłyki z kostek 23 mm, długości 180 mm, waga: ok.100g
- szaszłyki z kostek 27 mm długości 180 mm, waga ok 130g
ELB01 / EAB01
Automatyczna szaszłykarka, w skład której wchodzi forma do produkcji szaszłyków z równych kostek (kwadratowych lub prostokątnych). Cięcie i nadziewanie na patyczki jest automatyczne. Dołączenie do niej modułu automatycznego załadunku KAP pozwala na dalszą optymalizację procesu produkcji szaszłyków oraz redukcję ilości personelu.
Standardowe wersje:
- szaszłyki z kostek 23 mm, długości 180 mm, waga: ok.100g
- szaszłyki z kostek 27 mm długości 180 mm, waga ok 130g
Linia ELB01/EAB01 + KAP
Zestaw maszyn ELB01 lub EAB01 + KAP zawiera stację przygotowania o długości dopasowanej do ilości osób obsługujących ją. Każdy z operatorów wkłada 1 składnik, a ostatni kontroluje załadowanie formy i wagę wsadu.
Na maszynie zamontowane może być półka z miejscem na pojemniki z przygotowanymi składnikami szaszłyków. Moduł KAP odpowiada za automatyczne nadzianie pokrojonych porcji na patyczki.
Wydajność: 1200 – 1400 kg/godz.
Linie takie pracują w wielu europejskich zakładach renomowanych producentów convenience food.
TRADITION
Maszyna TRADITION przeznaczona jest do przemysłowej produkcji szaszłyków z mięsa świeżego, w marynacie, z wędlin, owoców morza, ryb, warzyw i owoców – z efektem “jak domowej roboty”. Na linię zadawane są surowce przygotowane do przetworzenia (pokrojone na docelowe kostki). Stąd ich kształt nie jest idealnie równy, tak jak to uzyskuje się po pokrojeniu sprasowanego w formie wsadu w szaszłykarkach modeli ESA, ELB01/EAB czy linii ELB/EAB01+KAP.
Szaszłyki nadziewane są na patyczki klasyczne lub o nietypowym kształcie (z wypłaszczeniem na jednym końcu jak chorągiewka lub w kształcie pistoletu).
Szaszłykarka ta nadziewa 1 szaszłyk w 1 takcie. Można na niej produkować różne rodzaje szaszłyków, nawet o bardzo nieregularnych rozmiarach i kształtach – w zależności od zastosowanej formy. EMSENS dysponuje bardzo wieloma różnorodnymi formami i może również wykonać inne, na indywidualne potrzeby klienta.
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU Z NASZYMI SPECJALISTAMI!
Jesteśmy zawsze do waszej dyspozycji
Napiszcie do nas:
MASZYNY
tel.: 601 321 163 ❖ 537 721 960 ❖ 601 150 997
OPAKOWANIA
tel.: 662 787 120 ❖ 531 463 489 ❖ 531 980 829
SERWIS
tel.: 531 464 264 ❖ 531 463 475
tel.: 22 742 01 40 (całodobowo)