MCA PROCESS – technologie automatyzacji i robotyzacji w produkcji żywności
Firma MCA Process to francuski producent urządzeń i oprogramowania do automatyzacji procesów nakładania, sortowania i pakowania do kartonów produktów spożywczych.
MCA dostarcza rozwiązania „na miarę” – dostosowane do wymogów danego zakładu produkcyjnego.
Ich rozwiązania znajdują zastosowanie w przemyśle mięsnym (do automatycznego składania hamburgerów czy pakowania burgerów do pojedynczych opakowań), w przemyśle drobiarskim ( do automatycznego pakowania nieforemnych elementów typu marynowane kawałki kurczaka), w produkcji dań gotowych, w automatyzacji procesów sterylizacji dań gotowych jak również w pełni zrobotyzowanym pakowaniu w kartony.

Roboty PICK & PLACE
W pełni automatyczne rozwiązanie nakładania do tacek produktów luzem oraz trudnych w handlingu.
Cechy tej technologii automatyzacji to m.in.:
⇒ Proces załadunku / nakładania jest zawsze dostosowany do maszyny pakującej – termoformierki, flowpacka czy traysealera
⇒ Integracja z robotem delta pozwala na pracę z wydajnością do 120 cykli/min.
⇒ Operacje wykonywane to liniowanie i separacja produktów
⇒ Wizualna kontrola produktu i efektu grupowania (w 2d i 3d) pod kątem kształtu, koloru czy rozbieżności z założeniami
⇒ Ochrona nakładanego produktu przed odkształceniem czy uszkodzeniem
⇒ Dobór rodzaju robota w zależności od tego, czy nakładany jest element pojedynczy czy grupowany z kilku elementów
⇒ Technologia dedykowana produktom trudnym jak elementy mięsne (steki, filety, kostki), chleb, przekąski (spring rolls, skorupiaki, itp)

Roboty pakujące i kartoniarki
W pełni automatyczne rozwiązania pozwalające zapakować opakowania do skrzynek oraz skrzynki do zbiorczych kartonów
Cechy tej technologii automatyzacji to m.in.:
⇒ Wysokie wydajności – do 250 cykli kartonowania na minutę. Szybkości dostosowane do ilości cykli maszyny pakującej i wydajności linii produkcyjnej
⇒ Integracja z maszynami formującymi kartony (do zaklejenia lub klipsowania), robotami nakładającymi produkty do tacek i sortującymi, kontrolerami optycznymi brakujących porcji, kartoniarkami zamykającymi (liniowo lub pod kątem, jedna lub trzy zakładki)
⇒ Kartoniarki z bocznym załadunkiem / wyładunkiem, na serwomotorach, również w pracy ciągłej
⇒ Banderolowanie do 210 szt/min
Automatyzacja produkcji hamburgerów
Technologia zautomatyzowanej produkcji hamburgerów: od nakładania poszczególnych warst mięsa, sera, dodatków, poprzez wkładania gotowych burgerów do pudełek, załadunek do maszyny pakującej i transport do freezera, z wydajnością do 150 produktów/min/linię.
Dostępne są różnorodne kombinacje produktów: świeże lub mrożone bułki wszelkiego rodzaju, ser plastrowany lub topiony, ketchup, majonez z dodatkami lub bez, wszystkie rodzaje burgerów – mięsnych, wege, rybnych, ziemniaczanych, itp
Automatyzacja dozowania i pakowania drobiu
Cechy tej technologii automatyzacji to m.in.:
⇒ Opatentowana metoda separacji produktów MCA CLAW™ dla uzyskania jak najwyższej dokładności ważenia porcji
⇒ Dozowanie z zastosowaniem sprawdzonych rozwiązań MULTIPOND
⇒ Załadunek zsynchronizowany z praca maszyn termoformujacych i pakujących; przygotowanie porcji produktów wg założonej zasady sortowania
Automatyzacja w produkcji dań gotowych i convenience food
Cechy tej technologii automatyzacji to m.in.:
⇒ Wysokie wydajności – do 40 produktów/min/linię. Od 1 do 6 linii
⇒ Dozowanie w różne formaty tacek, łatwa zmiana formatu
⇒ Dozowanie wolumetryczne o wysokiej dokładności; napęd serwo-motorowy; dostosowane do trudnych produktów
⇒ Dozowniki wielogłowicowe MULTIPOND
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU Z NASZYMI SPECJALISTAMI!
Jesteśmy zawsze do waszej dyspozycji
Napiszcie do nas:
MASZYNY
tel.: 601 321 163 ❖ 537 721 960 ❖ 601 150 997
OPAKOWANIA
tel.: 662 787 120 ❖ 531 463 489 ❖ 531 980 829
SERWIS
tel.: 531 464 264 ❖ 531 463 475
tel.: 22 742 01 40 (całodobowo)