Krajalnice MAJA FP 100, FP 155 i FP 240-6 do porcji egalizowanych wagowo

MAJA FP 240-6

SZYBKA    PRECYZYJNA  UNIWERSALNA  KRAJALNICA STAŁOWOWAGOWA FP 240-6

logo-maja

fp240-6 maja

Do wszechstronnego zastosowania: do cięcia elementów wieprzowych, wołowych, cielęcych oraz z jagnięciny i indyka  – świeżych, mrożonych, bez kości i z kością

Zmiana formatu cięcia w sekundy – dzięki uniwersalnej formie, na której krojone są różne elementy na różne formaty. Oznacza to, że zmiana formatu cięcia produktu nie wymaga przezbrajania krajalnicy.

Maksymalna długość wkładu: 600 mm w standardzie lub 725 jako opcja.

Prędkość od 40 do 240 cięć na minutę. Grubość plastrów od 2 do 80 mm.

Jednakowa grubość i forma plastrów.

Rotacyjna praca komór załadunkowych zapewnia załadunek produktu w trybie ciągłym.

Dzięki zaawansowanemu softwarowi obsługującemu wolumetryczny system pomiaru produktu użytkownik ma możliwość wyboru trybu cięcia: „best weight” czyli jak najdokładniejsza waga lub „best yield” czyli cięcie z minimalizacją lub zupełnie bez odpadu (największy uzysk). W obu wypadkach możliwe jest ustalenie czy ewentualny odpad ma powstać na początku czy na końcu krojonego elementu. Resztki odseparowywane są automatycznie, tak aby nie trafiły na taśmę.

Klasy wagowe zmienia się w sekundy – poprzez panel sterowniczy. Waga może być korygowane indywidualnie i elastycznie w ciągu cyklu cięcia.

formy-fp-240

Forma obrotowa standardowa (po lewej) i forma uniwersalna (po prawej)

MAJA FP 100 i FP 155

Krajalnice stało-wagowe do mięsa bez kości. Do krojenia na egalizowane wagowo porcje mięsa wieprzowego, wołowego, cielęciny i indyka.

Zakres temperatury pracy: -2 st.C do +8 st.C.
Model FP 100 stosowany jest w zakładach rozbioru i średnich masarniach.

Pomiar produktu do cięcia odbywa się metodą wolumetryczną – poprzez upakowanie produktu w komorze i ściśnienie wzdłużne i podciśnienie. Daje to dokładny format plastra, zapobiega przemieszczeniu się produktu w trakcie cięcia, a tym samym minimalizuje give-away, tak przy poszczególnych porcjach jak i całych opakowaniach. Już pierwsza porcja uzyskuje założoną wagę, strata dotyczy więc ewentualnie jedynie ostatniej porcji.

Wysoka wydajność: do 130 cykli na minutę (minimalnie 40 cięć/min.) Szybkość pracy krajalnicy jest regulowana i może być zharmonizowana z pracą urządzeń w linii (np maszyny pakującej). Długość wsadu: max 600 mm.

Wyśmienita jakość cięcia uzyskiwana jest dzięki zastosowaniu noża spiralnego.

Rotacyjna praca komór załadunkowych umożliwia nieprzerwaną pracę maszyny.

Dzięki regulowanej głębokości komory możliwa jest regulacja wagi porcji bez wymiany formy.
Klasy wagowe zmieniane są przez obsługę na panelu sterującym. Nie jest potrzebna żadna ręczna wymiana narzędzia. Wagi mogą być korygowane na bieżąco podczas danego cyklu cięcia.
Ergonomiczna wysokość pracy przy załadunku maszyny (94-99 cm nad posadzką), prosta obsługa, łatwa dostępność maszyny dla zmiany formatu cięcia przy zmianie rodzaju produktu.

Dla dostosowania się do istniejących warunków stosuje się wersję maszyny z wyjazdem na lewo (FP 100/L) lub na prawo (FP 100/R).

Indywidualne programy zapamiętuje się w programie sterującym. Licznik porcji zatrzymuje maszynę po osiągnięciu zadanej ilości porcji.

Wyposażenie maszyny: technologia RFID (Radio-Frequency-Identification) pozwalająca dostosować uprawnienia do danego użytkownika; nowoczesny napęd serwoszczelna podwójna ochrona panelu dotykowego przed mechanicznym uszkodzeniem i dla celów czyszczenia

Solidna konstrukcja: blachy do 10 mm, opływowe kształty dla łatwości utrzymania higieny, wyjmowalne wszelkie części tnące i narzędzia; wszystkie elementy maszyny wykonane są z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością.

FP 100

MAJA FP 100

MAJA FP 100

MAJA FP 100
MAJA FP 100

MAJA FP 155

fpe155

fp155

Model FP 155 znajduje zastosowanie w dużych zakładach mięsnych, drobiarskich oraz u producentów convenience food i dań gotowych.

Maszyna ta – zachowując wszystkie funkcjonalności i parametry modelu FP100 – poszerza je o funkcję automatyzacji procesu cięcia stało-wagowego poprzez bezpośrednie wkładanie porcji do tacek.

Wydajność max: do 130 cięć na min. (minimalnie ok 20 cykli/min.)

Jest to całkowicie zautomatyzowany system cięcia porcji egalizowanych wagowo i nakładania ich do tacek oraz odbioru resztek poprzez dedykowany dla tego celu transporter.

fpe155-2

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU Z NASZYMI SPECJALISTAMI!

Jesteśmy zawsze do waszej dyspozycji

Napiszcie do nas:

premac@premac.pl

MASZYNY 

tel.: 601 321 163       537 721 960       601 150 997

OPAKOWANIA

tel.: 662 787 120    531 463 489      531 980 829

SERWIS  

tel.: 531 464 264       531 463 475

     tel.: 22 742 01 40 (całodobowo)